ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Ο Σύνδεσμος Μηχανολόγων Μηχανικών Κύπρου (Σ.Μ.ΜΗ.Κ.) ιδρύθηκε το 1990 στη Λεμεσό από μία ομάδα Μηχανολόγων Μηχανικών που πίστεψαν στο όραμα για δημιουργία ενός Συνδέσμου αποκλειστικά για Μηχανολόγους Μηχανικούς, πράξη τελικά που δικαιώθηκε. Ο Σύνδεσμος δημιουργήθηκε, ανδρώθηκε και εξελίχθηκε σε ένα καταξιωμένο επαγγελματικό Σύνδεσμο.
Με τη δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (Ε.Τ.Ε.Κ.) διαφάνηκε η χρησιμότητα του διαχωρισμού των κλάδων της Μηχανικής Επιστήμης. Ο Σ.Μ.ΜΗ.Κ. είναι ο υπερασπιστής των καλώς νοουμένων συμφερόντων και δικαιωμάτων του Μηχανολόγου Μηχανικού.
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Οι βασικοί σκοποί του Συνδέσμου είναι οι εξής:
-
Να δώσει οργανωτικό σχήμα στους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Κύπρου.
-
Να προάγει τη νομοθετική κατοχύρωση και προστασία του επαγγέλματος του Μηχανολόγου Μηχανικού.
-
Να προωθεί και να εξυψώνει το επάγγελμα του Μηχανολόγου Μηχανικού, και να υπερασπίζεται το καλό όνομα του επαγγέλματος.
-
Να προωθεί τη συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του Συνδέσμου.
-
να εξυψώνει το επάγγελμα των μελών του.
-
Να διασφαλίζει και προάγει τα επαγγελματικά συμφέροντα και δικαιώματα των μελών του.
-
Να αντιπροσωπεύει τους Μηχανολόγους Μηχανικούς που είναι μέλη του.
-
Να παρέχει πληροφορίες στα μέλη του πάνω σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το επάγγελμα του Μηχανολόγου Μηχανικού.
-
Να βελτιώνει τις τεχνικές, διοικητικές και άλλες γνώσεις των Μηχανολόγων Μηχανικών.
-
Να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρων σε θέματα Μηχανολογικής Τεχνικής.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Οι Επιστήμονες Μηχανικοί των κλάδων του ΕΤΕΚ, ασκούν το επάγγελμα τους στον κλάδο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, προσφέροντας υπηρεσίες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Νόμου. Οι τομείς ενασχόλησης τους καλύπτουν, χωρίς να περιορίζονται, την Παρατήρηση, Έρευνα, Εντοπισμό, Μελέτη, Αξιολόγηση, Επεξεργασία, Εκμετάλλευση, Εφαρμογή, Διαχείριση, Προστασία, Τυποποίηση, Διακίνηση και Εμπορία του αντικειμένου της επιστήμης του κλάδου τους, καθώς επίσης την Εκπαίδευση, Μετεκπαίδευση, Επιμόρφωση και Κατάρτιση στους διάφορους τομείς και θέματα του κλάδου τους.
Για τον κάθε κλάδο Μηχανικής Επιστήμης υπάρχουν οι επί μέρους αρμοδιότητες που αναλύονται υπό μορφή συμφωνημένου τυποποιημένου πλαισίου, στη συνέχεια αυτής της εισαγωγικής ενότητας.
Πέραν από τις επί μέρους αρμοδιότητες του κάθε κλάδου Μηχανικής Επιστήμης, και εφόσον ο κάθε Επιστήμονας Μηχανικός περιορίζεται αυστηρά στους τομείς και στο πεδίο που καλύπτουν του κλάδου του, υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να θεωρηθούν ότι ασκούνται από τους Επιστήμονες Μηχανικούς όλων των κλάδων.
Ως εκ τούτου, πέραν από τις επί μέρους αρμοδιότητες του, ο Επιστήμονας Μηχανικός οπουδήποτε κλάδου:
-
Διεξάγει έρευνες με σκοπό την αναβάθμιση, ανάπτυξη και κωδικοποίηση ή και ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων θεωριών και μεθόδων έρευνας και εφαρμογής του κλάδου του.
-
Συντάσσει εκθέσεις και μελέτες και συγγράφει επιστημονικά συγγράμματα στους διάφορους τομείς του κλάδου του.
-
Αναλαμβάνει μελέτη – σχεδιασμό ή και σχεδιασμό, οργάνωση, προγραμματισμό, κοστολόγηση και διεύθυνση της εκτέλεσης ή και εκτέλεση, επίβλεψη ενός έργου ή και σχεδιασμό, οργάνωση, προγραμματισμό, κοστολόγηση και διεύθυνση της παραγωγικής διαδικασίας για την παραγωγή (κατά μονάδα, ομαδικά ή μαζικά) ενός προϊόντος, έχοντας άμεση δραστηριότητα σε τομείς και σε θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του κλάδου του.
-
Παρέχει συμβουλές ή και αναλαμβάνει μελέτη – σχεδιασμό ή και σχεδιασμό, οργάνωση, προγραμματισμό, κοστολόγηση και διεύθυνση της συναρμολόγησης, εγκατάστασης, λειτουργίας, ελέγχου, επίβλεψης, επιθεώρησης, συντήρησης, επισκευής ή και τροποποίησης και βελτίωσης κατασκευών, προϊόντων και έργων.
-
Ενεργεί ως σύμβουλος, συντονιστής, διευθυντής εκ μέρους του εργοδότη, μόνος ή και με συνεργαζόμενος με άλλους Επιστήμονες Μηχανικούς, Επιστήμονες άλλων κλάδων ή και Συμβούλους στην εκτέλεση ενός έργου.
-
Ως υπεύθυνος ενός έργου ή ως μέλος ομάδας μελετητών, συμβουλεύει για τις πιο σωστές από επιστημονική άποψη και πιο συμφέρουσες από οικονομική άποψη λύσεις σε προβλήματα που παρουσιάζονται.
-
Συλλέγει πληροφορίες κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της εκτέλεσης ενός έργου, για εμπλουτισμό των γνώσεων τόσο του ιδίου όσο και του ευρύτερου επιστημονικού κοινού και προβαίνει σε ανάλογες επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις.
-
Αναλαμβάνει την προετοιμασία και αξιολόγηση προσφορών και ετοιμασία συμβολαίων σε έργα που εμπίπτουν στους τομείς της αρμοδιότητας του κλάδου του.
-
Μελετά και συμβουλεύει σε θέματα που αφορούν επί μέρους υλικά, προϊόντα, μεθόδους και διαδικασίες παραγωγής πάνω στις τεχνολογικές πτυχές τους, που εμπίπτουν στους τομείς της αρμοδιότητας του κλάδου του.
-
Ελέγχει την ποιότητα επί μέρους υλικών, κατασκευών, προϊόντων και έργων που εμπίπτουν στους τομείς της αρμοδιότητας του.
-
Παρέχει συμβουλές αναφορικά με την προώθηση και εμπορία υλικών, αντικειμένων, προϊόντων, και υπηρεσιών, εφόσον αυτό δε συγκρούεται με την επαγγελματική δεοντολογία.
-
Συμμετέχει σε αρμόδιες Επιτροπές, Υποεπιτροπές ή άλλα σώματα για την προετοιμασία προτύπων και προδιαγραφών για υλικά, προϊόντα, μεθόδους και διαδικασίες που σχετίζονται με τον κλάδο τους.
-
Αναπτύσσει πρότυπα και προδιαγραφές, αξιοποιεί ορθολογικά υφιστάμενα κυπριακά και διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές και τηρεί τις πρόνοιες διεθνών συμβάσεων, κυπριακής νομοθεσίας και κανονισμών για την καλύτερη δυνατή και πλέον αποδοτική διεκπεραίωση του έργου του.
-
Προβαίνει σε εκτιμήσεις αξίας κατασκευών, προϊόντων και έργων του κλάδου του.
-
Προβαίνει σε εκτιμήσεις αξίας ζημιών ανεξάρτητα αιτίας σε κατασκευές, προϊόντα και έργα του κλάδου του.
-
Διευθύνει και εποπτεύει τεχνικό προσωπικό (Μηχανικούς, Υπομηχανικούς/ Τεχνικούς Μηχανικούς, Σχεδιαστές, Ανώτερους Τεχνικούς, Τεχνικούς, Τεχνίτες, Τεχνίτες – Χειριστές, Βιομηχανικούς Εργάτες Παραγωγής), για την διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων του αντίστοιχου κλάδου.
-
Εκπαιδεύει, μετεκπαιδεύει, επιμορφώνει και καταρτίζει άτομα στους διάφορους τομείς και θέματα του κλάδου του, στο επίπεδο της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε Ινστιτούτα και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και σε Συστήματα Μαθητείας.
-
Αξιολογεί ακαδημαϊκά προσόντα που αποκτούνται με τεχνική πείρα στον κλάδο του.
-
Διαιτητεύει, συντάσσει εκθέσεις πραγματοσύνης και εμφανίζεται ως μάρτυρας σε δικαστήρια, διαιτητικά δικαστήρια, εργατικά δικαστήρια, διερευνητικές επιτροπές, επιτροπές νομοσχεδίων και κανονισμών, επιτροπές προδιαγραφών και προτύπων κ.α. του κλάδου του.
-
Διαιτητεύει και επιδιαιτητεύει σε θέματα που αφορούν αντικείμενο άλλου κλάδου, εφόσον αυτό καθορίζεται με αμοιβαία συγκατάθεση των εμπλεκομένων σε διαμάχη σύμφωνα με το νόμο περί διαιτησίας.
-
Συντάσσει εκθέσεις πραγματοσύνης που αφορούν τον έλεγχο προστασίας, ασφάλειας, υγείας κ.α. στους τομείς της αρμοδιότητας του κλάδου του ή και συναφών κλάδων.
-
Χρησιμοποιεί Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και συμμετέχει στην ανάπτυξη συναφών προγραμμάτων και συστημάτων στους τομείς της αρμοδιότητας του κλάδου του.
-
Ετοιμάζει μελέτες και συντάσσει εκθέσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων στους τομείς της αρμοδιότητας του κλάδου του.
-
Μελετά, σχεδιάζει, οργανώνει, προγραμματίζει και διευθύνει την κατασκευή συστημάτων και έργων προστασίας του περιβάλλοντος στους τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του κλάδου του.
-
Προσφέρει υπηρεσίες για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) και ευρεσιτεχνίας (patent agency) στους τομείς της αρμοδιότητας του κλάδου του.
-
Αναλαμβάνει την επίβλεψη και το γενικό συντονισμό όλων των μελετητών που εμπλέκονται στη μελέτη ή και εκτέλεση του έργου.
-
Ως ζώσες επιστήμες οι κλάδοι της Μηχανικής αναπτύσσονται και εξελίσσονται και διευρύνονται συνεχώς.
-
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
-
Γενικά – Ορισμός
Η Μηχανολογική Μηχανική είναι ο κλάδος της Μηχανικής Επιστήμης που καλύπτει αλλά δεν περιορίζεται, τη Μελέτη – Σχεδιασμό (Designing), τη κατασκευή/ παραγωγή/ εκτέλεση, τη συναρμολόγηση, εγκατάσταση, λειτουργία, έλεγχο, επίβλεψη, επιθεώρηση, συντήρηση, επιδιόρθωση, επισκευή ή και τροποποίηση, βελτίωση:
1.1 Όλων των επινοήσεων παραγωγής έργου και ενέργειας από μια μορφή σε άλλη, όπως:
Μηχανικών επινοήσεων και επινοήσεων στηριγμένων στις αρχές ή και σε συνδυασμό των αρχών της Στατικής, Κινηματικής, Δυναμικής, Υδροστατικής και Υδροδυναμικής , της Υδραυλικής και Πνευματικής, της Θερμοδυναμικής, Ρευστοδυναμικής, Αεριομηχανικής, Αεροδυναμικής, Ατμομηχανικής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Πυρηνικής Μηχανικής και Διαστημικής Μηχανικής καθώς επίσης και στις αρχές εκμετάλλευσης της Ηλιακής, Αιολικής και Γεωθερμικής ενέργειας.
1.2 Συστημάτων και εγκαταστάσεων εξαερισμού, θέρμανσης και ψύξης καθώς επίσης και
1.3 Εργαλείων, οργάνων, συσκευών, κινητήρων εσωτερικής και εξωτερικής καύσης, συστημάτων προώθησης οχημάτων, μηχανημάτων, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και συστημάτων αυτοματισμού για όλους τους κλάδους βιομηχανικής παραγωγής.
2.ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
Οι αρμοδιότητες του κλάδου και των ειδικοτήτων Κλάδου Μηχανολογικής Μηχανικής καλύπτουν, αλλά δεν περιορίζονται, τα ακόλουθα:
2.1 Διεξαγωγή μελετών και ερευνών προς αναγνώριση της φύσης και των αναγκών / των προβλημάτων που παρουσιάζει μια μηχανολογική κατασκευή, ένα μηχανολογικό προϊόν ή ένα μηχανολογικό έργο κάτω από πραγματικές συνθήκες εργασίας/ λειτουργίας.
2.2 Ικανοποίηση/ επίλυση των αναγκών/ των προβλημάτων με Μελέτη – Σχεδιασμό( Designing= σύλληψη ιδέας/ επινόηση(σκαρίφημα), εκπόνηση, μελέτη, επιλογή υλικών, απολογισμός, διαστασιολόγηση, σχεδίαση, κοστολόγηση), έκθεση και περιγραφή.
2.3 Παροχή συμβουλών ή και σχεδιασμό, οργάνωση, προγραμματισμό, κοστολόγηση και διεύθυνση της κατασκευής/ εκτέλεσης ή και της συναρμολόγησης, εγκατάστασης, λειτουργίας ελέγχου, επίβλεψης, επιθεώρησης, συντήρησης, επισκευής ή και τροποποίησης και βελτίωσης μηχανολογικών κατασκευών, μηχανολογικών προϊόντων και μηχανολογικών έργων.
2.4 Παροχή συμβουλών πάνω σε θέματα δασμών και φορολογίας μηχανολογικών κατασκευών, μηχανολογικών προϊόντων, στοιχείων μηχανών ανταλλακτικών εξαρτημάτων και βιομηχανικών υλικών.
2.5 Επί μέρους βασικές αρμοδιότητες μπορούν να απορυθμιστούν, χωρίς να εξαντλούνται, οι πιο κάτω:
2.5.1 Αναγνώριση και εξακρίβωση των πραγματικών συνθηκών εργασίας/ λειτουργίας και της φύσης και των απαιτήσεων / των προβλημάτων που παρουσιάζει μια μηχανολογική κατασκευή, ένα μηχανολογικό προϊόν ή ένα μηχανολογικό έργο κάτω από τις συνθήκες αυτές.
2.5.2 Ικανοποίηση/ επίλυση των απαιτήσεων των προβλημάτων κατά τον καλύτερο και πιο ορθολογικό, τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά δυνατό τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του ο Μηχανολόγος Μηχανικός και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του ο κατασκευαστής της μηχανολογικής κατασκευής του μηχανολογικού προϊόντος ή και ο εκτελεστής του μηχανολογικού έργου.
2.6 ¨Μετάφραση¨ της προτεινόμενης λύσης των απαιτήσεων/ των προβλημάτων, σε κατανόηση στους κατασκευαστές/ εκτελεστές γλώσσα με:
2.6.1 Σχεδίαση ενός σχεδίου συναρμολόγησης (assembly drawing) της μηχανολογικής κατασκευής, του μηχανολογικού έργου, σύμφωνα με τους ισχύοντες εθνικούς ή διεθνείς κανονισμούς ενός αναγνωρισμένου συστήματος σχεδίασης.
2.6.2 Σχεδίαση λεπτομερών κατασκευαστικών σχεδίων (detail drawing) για το κάθε επί μέρους στοιχείο της μηχανολογικής κατασκευής, του μηχανολογικού προϊόντος ή του μηχανολογικού έργου, σύμφωνα πάντοτε με τους ισχύοντες εθνικούς ή διεθνείς κανονισμούς ενός αναγνωρισμένου συστήματος σχεδίασης.
2.7 Παροχή συμβουλών ή και σχεδιασμός, οργάνωση, προγραμματισμός, κοστολόγηση και διεύθυνση της κατασκευής/ παραγωγής/ εκτέλεσης ή και της συναρμολόγησης, εγκατάστασης, λειτουργίας, συντήρησης, επισκευής ή και τροποποίησης και βελτίωσης της μηχανολογικής κατασκευής, του μηχανολογικού προϊόντος ή του μηχανολογικού έργου.
2.8 Παρακολούθηση, επίβλεψη και εποπτεία κατά την κατασκευή/ παραγωγή/ εκτέλεση ή και τη συναρμολόγηση, εγκατάσταση, μηχανολογικών κατασκευών, μηχανολογικών προϊόντων και μηχανολογικών έργων, συμπεριλαμβανομένων επιπρόσθετων συμπληρωματικών πληροφοριών, λεπτομερειών και στοιχείων για προσθήκες, αφαιρέσεις, τροποποιήσεις, αλλαγές βελτιώσεις κ.α.
2.9 Επιθεώρηση, εξέταση, έλεγχος, έγκριση και παραλαβή μηχανολογικών κατασκευών, μηχανολογικών προϊόντων και μηχανολογικών έργων, στο στάδιο της αποπεράτωσης και δοκιμαστικής λειτουργίας του.
2.10 Περιοδική επιθεώρηση και εξέταση της συμπεριφοράς, της αποτελεσματικότητας και της απόδοσης μετά τη λειτουργία τους, μηχανολογικών κατασκευών, μηχανολογικών προϊόντων και μηχανολογικών έργων και παροχή συμβουλών για την ομαλή λειτουργία και συντήρηση τους.
2.11 Συλλογή πληροφοριών και στοιχείων για την συμπεριφορά, την αποτελεσματικότητα και την απόδοση μηχανολογικών κατασκευών, μηχανολογικών προϊόντων και μηχανολογικών έργων, για εμπλουτισμό των γνώσεων και εμπειριών του Μηχανολόγου Μηχανικού και για τους σκοπούς μελλοντικής αξιοποίησης τους.
-
ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΤΕΚ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
Όπως προνοεί ο Νόμος 224/90 περί ΕΤΕΚ και οι τροποποιήσεις του.
-
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ